Battery Indicator is shown but not updating after boot on MacOS BigSur 11.0.1

Rahul12q

New member
Joined
Jun 10, 2021
Motherboard
HP Pavilion 15-bc008tx
CPU
Intel Core i7 6700 HQ (Skylake)
Graphics
1) Intel(R) HD Graphics 530(BIOS Device Name = \_SB.PCI0.GFX0) 2) Nvidia GTX 960m
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mobile Phone
  1. Android
If BigSur is giving this problem then Monterey will also give same problem right?
I finally got the issue fixed.

I updated my Catalina to Bigsur using software update and everything works perfectly.

The reason i think was the external ssd.

Because of which MacOS was booting very slow and the abm_firstpolldelay was not working because of it.

But After installing the BigSur on my internal M.2 Nvme ssd everything finally works like beast.

Thank you for your time elitemacx86.
 

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I finally got the issue fixed.

I updated my Catalina to Bigsur using software update and everything works perfectly.

The reason i think was the external ssd.

Because of which MacOS was booting very slow and the abm_firstpolldelay was not working because of it.

But After installing the BigSur on my internal M.2 Nvme ssd everything finally works like beast.

Thank you for your time elitemacx86.
That's great to hear. But it's interesting that an external SSD could be slow, even when using a NVMe. But now, the issue is fixed!

Cheers!
 

Rahul12q

New member
Joined
Jun 10, 2021
Motherboard
HP Pavilion 15-bc008tx
CPU
Intel Core i7 6700 HQ (Skylake)
Graphics
1) Intel(R) HD Graphics 530(BIOS Device Name = \_SB.PCI0.GFX0) 2) Nvidia GTX 960m
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mobile Phone
  1. Android
That's great to hear. But it's interesting that an external SSD could be slow, even when using a NVMe. But now, the issue is fixed!

Cheers!
The external drive is a normal SSD not an nvme m.2 or just m.2

But the internal drive is an nvme m.2 ssd.
 

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
The external drive is a normal SSD not an nvme m.2 or just m.2

But the internal drive is an nvme m.2 ssd.
Oh, damn. That's why. No doubt, it got fixed.
 

Rahul12q

New member
Joined
Jun 10, 2021
Motherboard
HP Pavilion 15-bc008tx
CPU
Intel Core i7 6700 HQ (Skylake)
Graphics
1) Intel(R) HD Graphics 530(BIOS Device Name = \_SB.PCI0.GFX0) 2) Nvidia GTX 960m
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mobile Phone
  1. Android
Should i create a hotpatch now that my static patch is working.

Or let it be and use the dsdt only.

Will do as you suggest.
 

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Should i create a hotpatch now that my static patch is working.

Or let it be and use the dsdt only.

Will do as you suggest.
The OEM patching style is preferred. Although, Hotpatch has a slight advantage over it. If you're not using Dual Boot, use OEM. If using Dual Boot, use Hotpatch.
 

Rahul12q

New member
Joined
Jun 10, 2021
Motherboard
HP Pavilion 15-bc008tx
CPU
Intel Core i7 6700 HQ (Skylake)
Graphics
1) Intel(R) HD Graphics 530(BIOS Device Name = \_SB.PCI0.GFX0) 2) Nvidia GTX 960m
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mobile Phone
  1. Android
The OEM patching style is preferred. Although, Hotpatch has a slight advantage over it. If you're not using Dual Boot, use OEM. If using Dual Boot, use Hotpatch.
I am triple booting mac,Windows 10 and linux.

But the windows and linux is installed on a different hdd.

And mac on nvme.

And also one more i noticed that after upgrading to bigsur a new folder named APPLE was created inside the EFI folder of my esp.

Should i keep it or will it cause any problem.
 

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I am triple booting mac,Windows 10 and linux.

But the windows and linux is installed on a different hdd.

And mac on nvme.

And also one more i noticed that after upgrading to bigsur a new folder named APPLE was created inside the EFI folder of my esp.

Should i keep it or will it cause any problem.
Use Hotpatch then. The reason is OEM uses the BIOS settings and the Windows always attempt to update the firmware and in such case, it will not boot unless re-patched.
 

Rahul12q

New member
Joined
Jun 10, 2021
Motherboard
HP Pavilion 15-bc008tx
CPU
Intel Core i7 6700 HQ (Skylake)
Graphics
1) Intel(R) HD Graphics 530(BIOS Device Name = \_SB.PCI0.GFX0) 2) Nvidia GTX 960m
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mobile Phone
  1. Android
Use Hotpatch then. The reason is OEM uses the BIOS settings and the Windows always attempt to update the firmware and in such case, it will not boot unless re-patched.
After creating the hotpatch SSDT will i have to include the patched DSDT also,
or the SSDT for battery. patch will be enough?

Sorry for asking such stupid question but i have never tried a hotpatch so was concerned whether to use dsdt and ssdt together after hotpatching or the ssdt itself is enough.
 

Rahul12q

New member
Joined
Jun 10, 2021
Motherboard
HP Pavilion 15-bc008tx
CPU
Intel Core i7 6700 HQ (Skylake)
Graphics
1) Intel(R) HD Graphics 530(BIOS Device Name = \_SB.PCI0.GFX0) 2) Nvidia GTX 960m
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mobile Phone
  1. Android
I have one issue left with my hackintosh i.e whenever i shutdown or restart the macos

my machine shuts like i have pressed the power button and forcing shutdown,

But applying the Fix RTC patch to my dsdt fixes this issue , and then another issue rises that is the battery indicator freezes to a certain percentage and never updates.

What can i do to resolve this
 

Similar threads

Forum statistics

Threads
516
Messages
4,881
Members
4,419
Latest member
renzolperez