goodguy

New member
Joined
Dec 11, 2021
Messages
19
Motherboard
Asus Proart Creator z490 10G
CPU
i9 10850K
Graphics
iGPU Intel HD630
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Messages
4,171
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. Mac mini
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
It should work if I disconnect it from the header and bridge PIN 3 and 5, what do you think?
Yes, it should work, if your jumper the PINS.
 

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Messages
4,171
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. Mac mini
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS

goodguy

New member
Joined
Dec 11, 2021
Messages
19
Motherboard
Asus Proart Creator z490 10G
CPU
i9 10850K
Graphics
iGPU Intel HD630
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Okay I have Thunderbolt up and running.
All I did was disconnect the Header Cable from the Mainboard Header.
I didn not short PINS 3 and 5, and: it is a regular GC Titan Ridge PCIe Card - no Custom Firmware, no flashing.

Then I put the SSDT-DTPG.aml into the ACPI Folder of Opencore.
I have no TB2.aml in the ACPI Folder just the SSDT-DTPG and the SSDT-EC-USBX-DESKTOP.aml

I have to swith on the Thunderbolt Audio Interface and connect it to the TB3 Card, bevore I start the PC.
Hotplug is NOT working. As soon as I switch of the Thunderbolt Interface, it gets lost and doesn't come back.

I guess I will need an additional TB3.aml that takes care of the hotplug. Right?

I am very surprised, that the GC Titan Ridg PCIe Card works without any TB3.aml
 

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Messages
4,171
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. Mac mini
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Okay I have Thunderbolt up and running.
All I did was disconnect the Header Cable from the Mainboard Header.
I didn not short PINS 3 and 5, and: it is a regular GC Titan Ridge PCIe Card - no Custom Firmware, no flashing.
Are you sure it is Titan Ridge and not Alpine Ridge? As the Card either needs to have the THB_C PINS jumpered or connected.
I have to swith on the Thunderbolt Audio Interface and connect it to the TB3 Card, bevore I start the PC.
Hotplug is NOT working. As soon as I switch of the Thunderbolt Interface, it gets lost and doesn't come back.
That's normal behavior.
I guess I will need an additional TB3.aml that takes care of the hotplug. Right?
Indeed. SSDT is required for a HotPlug, regardless of the firmware.
I am very surprised, that the GC Titan Ridg PCIe Card works without any TB3.aml
That's not surprising as regardless of the OS, the OS will recognize the TB controller. If a device is connected and BIOS settings are proper, chances are that the Device will be also connected/shown under the OS, if it doesn't require a further driver.
 

goodguy

New member
Joined
Dec 11, 2021
Messages
19
Motherboard
Asus Proart Creator z490 10G
CPU
i9 10850K
Graphics
iGPU Intel HD630
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Are you sure it is Titan Ridge and not Alpine Ridge? As the Card either needs to have the THB_C PINS jumpered or connected.
Titan Ridge
- USB Connected
- Power Cable connected
- Thunderbolt Header Cable connected to the Card but NOT plugged into the Mainboard Header. Just hanging in the Air.

The Card Only gets recognized in macOS IORegExpl when the Audio Interface is switched on and plugged in.
If not switched on, there is no Thunderbolt in IORegExpl.
 

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Messages
4,171
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. Mac mini
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Titan Ridge
- USB Connected
- Power Cable connected
- Thunderbolt Header Cable connected to the Card but NOT plugged into the Mainboard Header. Just hanging in the Air.

The Card Only gets recognized in macOS IORegExpl when the Audio Interface is switched on and plugged in.
If not switched on, there is no Thunderbolt in IORegExpl.
That's because the Card is not activated as the THB_C is not connected or jumpered.
 

rmihai81

New member
Joined
May 11, 2022
Messages
17
Motherboard
Z390 Aorus Elite
CPU
i7 8700k
Graphics
5700xt
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. Clover (Legacy)
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hello!Please help to make it work.I have BigSur and Titan Ridge rev2 on Z390 Aorus Elite and Clover bootloader.Thank you!
 

EliteMacx86

Administrator
Staff member
Joined
Jul 22, 2018
Messages
4,171
Motherboard
Supermicro X11SPA-T
CPU
Intel Xeon W-3275 28 Core
Graphics
2xAMD RX 580 8GB
OS X/macOS
11.0.x
Bootloader
  1. OpenCore
Mac
  1. Mac mini
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hello!Please help to make it work.I have BigSur and Titan Ridge rev2 on Z390 Aorus Elite and Clover bootloader.Thank you!
No PR files attached.
 

Forum statistics

Threads
796
Messages
8,562
Members
8,096
Latest member
Syncopala