• Become a Premium Member for $25/year with no ads to improve your community experience.

Hello, I have a question. I have an Asrock Z170 extreme4 board with a gigabyte tb3 2.0 card and just can't get it to work and wanted to ask if something like this is even possible. I've already lost hope. The card isn't flashed
Yes, it can work. Provide the PR Files to check.
 

Attachments

  • RunMe Dexter.zip
    7.1 MB · Views: 5
i don't know if this data is enough ?
Thx
Your implementation for Thunderbolt is not correct.

Read here:
 
Your implementation for Thunderbolt is not correct.

Read here:
I tried that today
without result
 

Attachments

  • Downloads.zip
    877.2 KB · Views: 2
Hi ,@EliteMacx86 ,I can not enable Thunderbolt 3 Hotplug on macOS。But ,if i start system with Thunderbolt equipment,Thunderbolt equipment will work,I've tried many methods, but nothing works。Can you help me find the reason?
Wish you all the best!
asus x299 sage + Thunderbolt Gigabyte Titan Ridge v1.0(with Custom Firmware)
EFI: oc 0.9.7

Macos:13.6.4 (22G513)
ps:v-td is enable(if i change it to disable,system will crashe)
截屏2024-03-07 12.50.45.png
截屏2024-03-07 12.30.37.png 截屏2024-03-07 12.31.50.png

截屏2024-03-07 12.53.54.png 截屏2024-03-07 12.54.03.png 截屏2024-03-07 12.54.12.png
 

Attachments

  • SSDT-X299SAGE.zip
    3 KB · Views: 0
  • config.plist.zip
    6.2 KB · Views: 0
  • 截屏2024-03-07 12.32.00.png
    截屏2024-03-07 12.32.00.png
    110.2 KB · Views: 2
Last edited:
If i add
"Scope (HRUS)
{
Name (_STA, Zero) // _STA: Status
}
in Dsdt, the situation is as shown in the picture。
Thunderbolt
Hotplug might be working,Thunderbolt devices can be recognized by the system,and show on system Thunderbolt information.But Thunderbolt devices is not working(Thunderbolt raid devices),i cant find it in Disk Utility. even if i start system with Thunderbolt devices,it do not work too.And system crashes from time to time。

截屏2024-03-07 13.41.30.png 截屏2024-03-07 13.41.56.png 截屏2024-03-07 13.43.04.png 截屏2024-03-07 13.45.07.png
 
Hi ,@EliteMacx86 ,I can not enable Thunderbolt 3 Hotplug on macOS。But ,if i start system with Thunderbolt equipment,Thunderbolt equipment will work,I've tried many methods, but nothing works。Can you help me find the reason?
Wish you all the best!
asus x299 sage + Thunderbolt Gigabyte Titan Ridge v1.0(with Custom Firmware)
EFI: oc 0.9.7

Macos:13.6.4 (22G513)
ps:v-td is enable(if i change it to disable,system will crashe)
View attachment 7226
View attachment 7223View attachment 7224

View attachment 7227View attachment 7228View attachment 7229
Incomplete PR Files attached.
 
Hi @EliteMacx86 , thank you so much for your work!

My Setup:
  • Gigabyte Aero G
    • Bios F10
  • Intel 13700k
  • Radeon RX 6850XT
  • 2x32 64GB Ram 6200mHz
  • Gigabyte Titan Ridge V1 (with Custom Firmware)
    • UAD Apollo Twin
    • Call Digit TS3 Dock
    • Presonus Quantum 4848 TB Audio Interface
  • open core: 0.9.9
  • macOS: 13.6.4
Not Working:
  1. Thunderbolt Hotplug
I did the entire TB3 Hotplug process, but the minute I add SSDT-DTGP it stops recognizing every Thunderbolt device.

With or without the thunderbolt SSDT thunderbolt works but without hotplug. But my Presonus Interface need hotplug for it to work. It is recognized by the software but not by the OS, can't choose it either as audio out or in. (This is the main problem)

I have tried fixing DMAR table but my original DMAR doesn't have any Reserved Memory Region, and Apple VT-d is enabled in IOReg without fixing the DMAR table

Any fix on the Hotplug side?

Is there any SSDT-DTGP for Raptor Lake?

Is it necesarry to fix the DMAR even though VT-d is enabled?

Do you have the Titan Ridge Card in the 2nd (PR05) or 3rd (PR09) slot (any diference)?

Thank you very much!
 

Attachments

  • SSDT-TB3-SLOT-2-Z790.zip
    1.7 KB · Views: 0
  • Screenshot 2024-03-09 at 13.54.21.png
    Screenshot 2024-03-09 at 13.54.21.png
    14.6 KB · Views: 0
  • Screenshot 2024-03-09 at 13.57.42.png
    Screenshot 2024-03-09 at 13.57.42.png
    21.9 KB · Views: 0
  • Screenshot 2024-03-11 at 10.19.59.png
    Screenshot 2024-03-11 at 10.19.59.png
    44.7 KB · Views: 0
  • Screenshot 2024-03-11 at 10.15.42.png
    Screenshot 2024-03-11 at 10.15.42.png
    48.1 KB · Views: 0
Hi @EliteMacx86 , thank you so much for your work!

My Setup:
  • Gigabyte Aero G
    • Bios F10
  • Intel 13700k
  • Radeon RX 6850XT
  • 2x32 64GB Ram 6200mHz
  • Gigabyte Titan Ridge V1 (with Custom Firmware)
    • UAD Apollo Twin
    • Call Digit TS3 Dock
    • Presonus Quantum 4848 TB Audio Interface
  • open core: 0.9.9
  • macOS: 13.6.4
Not Working:
  1. Thunderbolt Hotplug
I did the entire TB3 Hotplug process, but the minute I add SSDT-DTGP it stops recognizing every Thunderbolt device.

With or without the thunderbolt SSDT thunderbolt works but without hotplug. But my Presonus Interface need hotplug for it to work. It is recognized by the software but not by the OS, can't choose it either as audio out or in. (This is the main problem)

I have tried fixing DMAR table but my original DMAR doesn't have any Reserved Memory Region, and Apple VT-d is enabled in IOReg without fixing the DMAR table

Any fix on the Hotplug side?

Is there any SSDT-DTGP for Raptor Lake?

Is it necesarry to fix the DMAR even though VT-d is enabled?

Do you have the Titan Ridge Card in the 2nd (PR05) or 3rd (PR09) slot (any diference)?

Thank you very much!
Incomplete PR Files attached.

IOReg is missing. PCIe Info is missing.

Check your inbox!
 

Forum statistics

Threads
1,574
Messages
14,805
Members
22,541
Latest member
barrera_marquez